home
blinde vlek

Kunstwerk in de openbare ruimte voor de Gemeente Enschede i.s.m. het Innovatief Centrum voor Kunstenaars ICK: Een interactief kunstwerk op het plein voor buurtcentrum 'de Sloep' in Enschede Noord. Onthulling: 15 januari 2005.

Het kunstwerk bestaat uit een spiegelende, cirkelvormige roestvrijstalen schijf die op maaiveldhoogte in het plein ligt. In het midden van deze schijf bevindt zich een ronde glasplaat. 30 cm onder deze glasplaat ligt een beeldscherm met een rond kader. Op het dak van buurtcentrum 'de Sloep' staat een spiegelende roestvrijstalen bol. De bol en de schijf weerspiegelen door hun reflecterende oppervlak de directe omgeving. In de bol bevindt zich een videocamera die alles wat zich midden op de roestvrijstalen schijf afspeelt op de ondergrondse monitor laat zien. Personen die op de cirkelvormige schijf gaan staan en door de glasplaat naar beneden kijken zien zichzelf in het beeldscherm. De beelden op het beeldscherm 'ademen' in een tijdspanne van 10 seconden voortdurend van 100% beeld naar zwart. 's Avonds wordt de schijf gemarkeerd door een groene lichtrand.

De idee achter het kunstwerk is de continue wisselwerking tussen mens en zijn omgeving waarbij deze zich continu in elkaar weerspiegelen. De duisternis waarin het beeld voortdurend verglijdt is een metafoor voor hetgeen wij niet kunnen zien en bevatten, het onbekende: de
blinde vlek.

...

blinde vlek